Header Ads

Najnowsze

10 domowych sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego


Nieważne ile masz lat, na jakim poziomie sportowym jesteś i jak wygląda Twój plan treningowy - wszyscy jesteśmy tak samo podatni na przeziębienie lub chorobę podczas zimowych miesięcy. Bóle mięśni, gorączka, grypa może dopaść człowieka w każdej chwili. Dlatego bardzo ważnym aspektem w tym okresie jest zachowanie układu odpornościowego w świetnej kondycji. W tym artykule dowiecie się jak to zrobić.

Jak silny masz układ?

> Łapiesz przeziębienie częściej niż trzy razy w roku?
> Ciężko przechodzisz chorobę?
> Często czujesz się zmęczony i bez energii?
> Często czujesz ból w karku, ramionach i pachwinie?
> Czy Twoja wytrzymałość zawodzi podczas treningu lub zawodów?
> Czy chorujesz na astmę, zapalenie stawów lub egzemę?
> Czy w ciągu ostatniego roku przechodziłeś kurację antybiotykową?
> Czy miewasz uporczywy kaszel?
> Sypiasz mniej niż 5-7 godzin dziennie?
> Masz alergię na produkty zbożowe?

Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na pięć lub więcej pytań to znaczy, że musisz zająć się swoim układem odpornościowym i go wzmocnić.

Wiele czynników ma wpływ na Twoją odporność: kiepska dieta, niedobór witamin, zanieczyszczenie środowiska, stres i, oczywiście, przetrenowanie. Ale nie martw się! Istnieje wiele naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności. Spróbuj kilku z nich...

1. Witamina C
Cytryny zawierają dużą dawkę wit. C
Zdaniem lekarzy jednym z najlepszych środków przeciwwirusowych jest witamina C. Białe krwinki w naszym organizmie potrzebują tej niesamowitej witaminy do zwalczania infekcji, więc jeśli czujesz się nieco gorzej w pierwszej kolejności powinieneś zadbać o odpowiednią jej podaż do organizmu. Zalecana dawka dzienna wynosi 1,000 mg i najlepiej podzielić ją na kilka mniejszych i podawać do organizmu w ciągu dnia. Należy uważać by nie przekraczać zalecanej dawki dziennej, gdyż może się to skończyć "sensacjami" że strony układu pokarmowego.

2. Wiśnie
Jakkolwiek ciężko zimą o świeże wiśnie to można je kupić w postaci głęboko mrożonej. Te małe, czerwone owoce są pełne wartości odżywczych. Ich głęboko, czerwony kolor jest zasługą antocyjanin - związku, który działa antyzapalnie i należy do grupy antyoksydantów. Poza tym zawierają kwas elagowy i sporą dawkę wit. C. Ponadto zawarte w nich antyoksydanty zmniejszają zmęczenie mięśni. Wiśnie zawierają także melatoninę, która ułatwia zasypianie.

3. Jagody dzikiego bzu
Jeśli szukasz czegoś, co zadziała szybko, wypróbuj jagody dzikiego bzu. Posiadają wysoką zawartość antyoksydantów, zazwyczaj sprzedawane jako ekstrakt w postaci spreju do gardła, kapsułek, tabletki do ssania lub napój. Przydatne w zwalczaniu gorączki oraz wirusów. Zmniejsza bóle mięśniowe i ból gardła. Szybko postawi na nogi ;-)

4. Jeżówka (Echinacea)
Zalecana przy przeziębieniu, jak tylko pojawią się pierwsze jego symptomy. Z reguły stosowana w leczeniu do trzech miesięcy. Sprzedawana w formie ekstraktu w tabletkach lub syropie.

5. Herbata
Ciepła herbata to idealne rozwiązanie na zimowe wieczory
Nie mam tu na myśli zwykłej filiżanki herbaty, ani herbaty zielonej, która że względu duża zawartość antyoksydantów mogłaby się wydawać dobrym rozwiązaniem. Chodzi o herbatę, która zwana jest "kocim pazurem" lub vicacorą (czepota puszysta). Stosowana od wieków przez Indian ze względu na swoje właściwości lecznicze. Stymuluje układ odpornościowy, zawiera antyoksydanty i powinna być stosowana już przy pierwszych objawach przeziębienia. Sprzedawana może być w formie, właśnie, herbaty lub w tabletkach.

6. Probiotyki
Wzbogacają florę jelitową
Czy wiedziałeś, że największym organem odpowiadającym za układ immunologiczny jest jelito? Około 70-80% komórek immunologicznych "stacjonuje" właśnie tutaj. Stosowanie antybiotyków powoduje, że flora jelitowa jest wypłukiwania, a co za tym idzie układ odpornościowy jest osłabiony. Dlatego też podczas antybiotykoterapii, ale nie tylko, zalecane jest branie probiotyków. Mozemy znaleźć je w aptece w tabletkach lub w kupowanych przez nas produktach, takich jak: jogurty, napoje mleczne, smoothies itp.

7. Cynk i selen
Absolutny "must have" zimą. Oba te minerały są niezbędne do produkcji nowych komórek odpornościowych. Cynk odpowiada za komórki produkowane w grasicy tzw. limfocyty T oraz jest potrzebny do produkcji kluczowych enzymów antyoksydacyjnych. Najlepsze pokarmy bogate w cynk obejmują produkty zbożowe z pełnego ziarna, orzechy, nasiona, drób, jogurty.
Natomiast selen jest dostarczany w zbyt małej ilości w typowej zachodniej diecie z powodu jego słabych poziomów w glebie. Jednak dobrym jego źródłem są orzechy brazylijskie, grzyby, ryby, wątroba cielęcai chuda jagnięcina.

8. Żelazo
Żelazo jest niezbędne aby system odpornościowy działał dobrze i sprawnie. Bardzo często jego zawartość w organizmie maleje w trakcie wykonywania intensywnych ćwiczeń fizycznych. Dobrym źródłem żelaza jest chude mięso, drób, ryby, suszone owoce i zielone warzywa liściaste. Z dawkowaniem żelaza nie należy jednak przesadzać. Zbyt duża jego ilość w rzeczywistości może być szkodliwa. W razie wątpliwości skonsultuj przyjmowaną dawkę z lekarzem.

9. Czosnek
Czosnek to bomba witaminowa
Składnik aktywny i odpowiedzialny za mocny zapach czosnku to allicyna. Ma ona właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Czosnek jest również bogaty w siarkę, co czyni go idealnym środkiem odtruwającym. Warto rozważyć ząbek czosnku lub kapsułkę dziennie w celach profilaktycznych, ale do zwalczenia infekcji trzeba zwiększyć dawkę. Jeśli chcesz uniknąć czosnkowego oddechu i zachować znajomych, radzę zdecydować się na profilaktykę jednego ząbka dziennie ;-)

10. Kwasy Omega 3 i Omega 6
Kwasy te są zawarte w tłuszczach, ale nie mam tutaj na myśli tłustych kremów i sosów w okresie świątecznym. Chodzi o tzw. zdrowe tłuszcze. Kwasy omega  3 i 6 znajdziemy w tłustych rybach, takich jak łosoś, makrela, śledź, sardynki. Są także zawarte w orzechach. Dostarczanie do organizmu tych substancji wpływa korzystnie na układ odpornościowy.

Jeśli zatem cierpisz na nawracające przeziębienia, masz suchą skórę i włosy to najlepszy znak by zwiększyć ilość spożywanych kwasów omega w swojej diecie, Poza zwiększeniem ilości zjadanych ryb można wspomóc się suplementacją kwasów omega - są dostępne w postaci drażetek w każdej aptece. 

Brak komentarzy